Home Travel De mooiste routes met de auto: Oost-Algarve

De mooiste routes met de auto: Oost-Algarve

De mooiste routes met de auto: Oost-Algarve

Pak de wegenkaart er maar bij! Als je tijdens je vakantie in Oost-Algarve verblijft is het leuk om een mooie route uit te kiezen en de streek te verkennen. Met een huurauto of met je eigen wagentje ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. En wat kan ik genieten van dat vrije gevoel!

De Algarve kent vele gezichten en is een streek waarbij je in een korte afstand de diversiteit al kunt beleven. In deze dagtocht begin je bij het stadje Tavira. In de ochtend loopt de route door het binnenland en ’s middags kun je de verkoeling van het strand opzoeken. Goed om als referentie te nemen is de hoofdweg N125 die de streek helemaal van Oost-Algarve naar het westen doorkruist. Dit kan met name in de zomermaanden een drukke weg zijn en daarom zoek ik graag een kleine binnendoor weggetjes op.

Beginpunt: Tavira

Ten oosten van de stad vind je aan de N125 een grote rotonde van kasseien met een zeilboot. Hier kun je de richting van Santo Estevão volgen. Het deel in Oost-Algarve tussen de kust (litoral) en de bergen (serra) wordt de ‘barrocal’ genoemd. Dit is een vruchtbaar gebied waar je veel fruitbomen, citrusbomen, amandelbomen, vijgenbomen en de olijfbomen zult vinden. Volg de weg naar Moncarapacho.

Afstand: Tavira – Moncarapacho 15 km

Olijfbomen, mooie route Algarve, mooie route Portugal

Moncarapacho

Moncarapacho is een typisch Portugees dorp waar je steegjes en straatjes met huizen in de lokale architectuur van de Algarve en statige herenhuizen uit de 19de en 20ste eeuw. Het dorp heeft een mooi kerkje en een museum over de geschiedenis van de gemeente. In Moncarapacho kun je een bezoek brengen aan Olaria Moncarapachense aan de Rua do Carmo. Dit is een pottenbakkerij waar de typische Portugese aardewerk op traditionele wijze gemaakt wordt. Een beetje toeristisch maar wel erg leuk om te zien!

Vlakbij het dorp worden één van de lekkerste olijfolie van de Algarve gemaakt. Het landgoed van Monte Rosa straalt een rustieke en koloniale sfeer uit. Hier kun je terecht voor een interessante rondleiding door de olijfboomgaard, uitleg over de productie van olijfolie en een proeverij van verschillende soorten olijfolie.

Olijfbomen, Portugal, olijfolie proeverij

Olijfolie Portugal, mooie route Algarve, mooie route PortugalHierna volg je de N398 naar Olhão. Afstand Moncarapacho – Olhão: 10 km

Olhão

Olhão is een levendig stadje, bekend om  is verreweg de markthal met vers fruit, groene en vooral een enorm aanbod aan vis, schelp- en schaaldieren. Leuk is ook om ook langs de kade te wandelen en de vissersboten te bewonderen. Vanuit hier vertrekken er bootjes en een pont naar de eilanden van het natuurgebied Ria Formosa in Oost-Algarve.

Terwijl de meeste eilanden vooral als vakantiebestemming worden bezocht heeft Culatra het meest typische karakter. Dit eiland is het enige waar het hele jaar rond vissers en hun families wonen. Aan de kant van de lagune vind je de boten en zijn vissers ook vaak druk in de weer met de vangst van de dag, netten en voorbereiden op de volgende vaartocht.
De haven van Culatra

Aan de zeekant van het eiland vind je de idyllische stranden van Culatra.

Het strand van Culatra

Tip:

Deze route kun je maken tijdens een overnachting in:

Luxe B&B in de Algarve

Design hotel aan de kust

Familie appartement in de Algarve

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment