Home Travel Mooie plekken in Portugal: Monsaraz

Mooie plekken in Portugal: Monsaraz

Mooie plekken Portugal, Monsaraz, Alentejo, Under the Olive Tree

Mooie plekken in Portugal: Monsaraz

Monsaraz is van die plaatsen die op alle lijsten staat van mooie dorpen in Portugal. En dat is niet voor niets. Ik herinner mij het dorpje uit mijn jeugd, toen ik met mijn ouders bij het Alqueva meer ging kijken. Monsaraz ligt als vestingdorp imposant boven op de piek van een rots tegen de grens aan van Portugal met Spanje. Het lijkt net of de tijd er stil heeft gestaan. De smalle straatjes van steen met witgekalkte huizen uit de 16de en 17de eeuw maken nu net zo veel indruk op mij als in mijn kinderjaren.

Het mooiste moment om Monsaraz te bezoeken is aan het einde van de dag, bij zonsondergang. Op heldere avonden wordt je verwend met een schouwspel van kleuren over het platteland van de Alentejo en het Alqueva-meer.

Doen

  • De hoofdstraat ‘Rua Direita’ met haar witte huizen die versierd worden met wapenschilden, balkons met smeedijzeren tralies, deuren met spitsbogen en patio’s met bloemen. Halverwege deze straat kom je op het centrale plein ‘Praça Velha’. Een schandpaal uit de 18de eeuw, het gerechtshof, de kerk en een ziekenhuis uit de 16de eeuw zijn overblijfsels uit een roemrijke tijd.
  • Het kasteel, wat in de 14de eeuw herbouwd is op de ruïnes van een voormalige nederzetting. Je kunt bijna helemaal rondom lopen over de muren en genieten van een panoramisch uitzicht.
  • Monsaraz is een dorp dat uitnodigt om eindeloos door de straatjes te slenteren, foto’s te maken van de schattige huizen met patio’s vol planten en bloemen.

 

Proeven

  • Koffie of thee met een gebakje bij ‘Casa Tial’ aan de Rua dos Celeiros 10. Dit is het mooiste winketje van Monsaraz met typische Portugese producten en super vriendelijke eigenaren.
  • De omgeving van Monsaraz is rijk aan wijngaarden: een wijnproeverij is dan ook een bijna verplichte stop, zoals bij Herdade do Esporão.
  • Eten in het restaurant van São Lourenço, vlak buiten Monsaraz.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment