Home Travel Mooie plekken in Portugal: Serpa, in de Alentejo

Mooie plekken in Portugal: Serpa, in de Alentejo

Mooie plekken in Portugal, dorp in Alentejo, Serpa, rondreis Portugal

Mooie plekken in Portugal: Serpa, in de Alentejo

Serpa ligt idyllisch op een heuvel aan de oever van de Guadiana rivier in het gebied wat Baixo Alentejo, het zuidelijke Alentejo, wordt genoemd. Het dorp wordt omgeven door uitgestrekte akkers waar vooral graan en olijfbomen groeien. In het centrum vind je bijna alleen maar laag gebouwde witte arbeidershuisjes, in de authentieke stijl van de Alentejo.

De ene met een nog mooiere voordeur dan de andere. Ik ben zelf verliefd geworden op deze houten deuren die met hun kleuren vrolijk afsteken tegen de wit gekalkte muren. Van de mooie plekken in Portugal is dit één van mijn favorieten in de Alentejo.

Serpa staat ook bekend om de lokale kaas, gemaakt van rauwe schapenmelk, die erg geliefd is om bij de borrel te eten. Het is een licht pittig kaasje dat van binnen zacht is. Een ‘queijo amanteigado’ zoals ze dat in Portugal noemen, die je met een lepel op een toastje kunt smeren.

Trek minimaal een halve dag uit om Serpa te verkennen. Om daarna af te sluiten met een lunch want in dit dorp kun je lekker eten!

Doen

  • Rond slenteren door de straatjes en langs het voormalige aquaduct
  • Wandelen langs de voormalige stadsmuren en stadspoort ‘Porta de Beja’, die zo goed als intact is gebleven
  • Het ‘Museu Etnográfico’, een klein museum die op een leuke manier een beeld geeft van de tradities en ambachten uit de streek
  • Het oude kasteel waar nog weinig van over is, maar waar je een erg mooi uitzicht op de stad en omgeving hebt.

Proeven

  • Een schapenkaasje proeven: de beroemde ‘queijo de Serpa’
  • ‘Queijadas de Serpa’, gebakjes met als basis kwark, eieren en heel veel suiker die de oven in gaan. Wel écht iets voor suikerjunkies, want het is mierzoet!
  • Eten bij Restaurante ‘Alentejano’, aan het centrale plein van het dorp op de eerste verdieping. Eet tip: de ‘Gaspacho Alentejano’, ofwel de lokale variant op de spaanse koude tomatensoep, met gefrituurde visjes. Deze kun je in z’n geheel eten, want door het frituren zijn graatjes, het kopje en staartje krokant geworden. Jammie!

Overnachten

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment