Home Travel Mijn reistips: de parels van Noord-Portugal

Mijn reistips: de parels van Noord-Portugal

Douro vallei, Under the Olive Tree, reistips voor Noord-Portugal, rondreis Noord-Portugal

Mijn reistips: de parels van Noord-Portugal

Het noorden van Portugal is voor veel reizigers nog erg onbekend. Toch is het een streek waar je niet aan voorbij kunt. Combineer een paar dagen Porto met een tocht door het binnenland. Je leest hier wat ik zo geweldig vind aan Noord-Portugal en mijn favoriete plekjes.

Veelzijdig landschap

Het noorden van Portugal is misschien het meest veelzijdige deel van het land. Je kunt het delen in drie streken: Minho, Trás-os-Montes en Douro. De Minho in het noordwesten is groen, lieflijk en glooiend. Het is een dichtbevolkte streek met akkers waar veel maïs en wijngaarden groeien. Het binnenland van Noord-Portugal kent berggebieden zoals die van Peneda-Gerês, Alvão en Marão. Daar achter ligt de streek ‘Trás-os-Montes’ wat letterlijk ‘achter de bergen betekent’. Dit is een rustig, landelijk gebied met heuvels waar vooral veel olijfbomen groeien. Hier stroomt de Douro-rivier vanuit buurland Spanje Portugal in. De Douro-vallei is ook bijna een streek op zichzelf. Het adembenemende landschap wordt getekend door de wijngaarden die op terrassen groeien.

Werelderfgoed: Porto en Guimarães

Porto is één van de oudste steden van Europa. Een kleurrijke stad met een doolhof aan straatjes en romantische pleinen. Aanraders zijn het oude centrum rondom de volkswijk Ribeira, de bruggen over de Douro-rivier en de wijnkelders in Vila Nova de Gaia. Rond het plein ‘Praça da Liberdade’ en het treinstations ‘São Bento’ ligt een wirwar aan straatjes met een combi van moderne boutiques en winkels uit vervlogen tijden.

Net als Porto is Guimarães erkend als Unesco Werelderfgoed. Het Middeleeuwse centrum van de stad is goed bewaard gebleven. Guimarães heeft een kasteel uit de 10de eeuw en een levendig historisch centrum met pleinen zoals ‘Largo da Oliveira’ en ‘Praça de São Tiago’. Het is een gemoedelijk stadje met veel cafés en terrasjes in de zon.

Guimaraes, reistips Noord-Portugal, rondreis Noord-Portugal

Een ‘groene’ kustlijn

Met haar duinen en uitgestrekte stranden lijken de stranden aan de Costa Verde heel erg op Terschelling. Een grote verrassing is het niet, maar wel een verademing als je de drukte van een stad als Porto even wil ontvluchten of voor een dagje strand. De Costa Verde strekt zich uit van Porto tot helemaal aan de grens met Spanje en het is een geliefde kust voor (wind)surfers. Het wordt ‘Verde’ genoemd vanwege het altijd groene landschap van dit stukje Noord-Portugal.

Favoriete stranden zijn: Praia do Cabedelo, Praia do Rodanho, Praia do Castelo do Neiva, Praia da Amorosa, Praia de Moledo.

Charmante stadjes en dorpen

Dat het noorden van Portugal periodes van welvaart heeft gekend is te zien aan de charmante herenhuizen die je in stadjes, dorpen en op landgoederen ziet. Neem een kijkje in het centrum van Viana do Castelo, neem een route langs de Lima-rivier naar Ponte de Lima en vergeet Caminha niet. Je waant je in de ‘châteaux’-regio van Portugal. Volg je de Douro-rivier en je ontdekt prachtige landhuizen omringd door wijngaarden. Dit zijn leuke plekken voor een stop of overnachting.
Ga je verder het binnenland of bergen in dan ontdek je slaperige dorpjes met huizen van graniet of leisteen. Het achterland heeft een eenvoudig, rustiek karakter maar niet minder charmant dan de pompeuze landhuizen.

landhuis Noord-Portugal, Douro, rondreis, parels Noord-Portugal

Nationaal Park Peneda-Gerês

Aan de noordgrens van Portugal vind je het enige Nationale Park van het land. Peneda-Gerês is een afgelegen, regenachtig gebied van ca. 70.000 ha met veel verschillen in hoogte. Het landschap is door de grillige rotsformaties in graniet erg indrukwekkend. Het nationaal park wordt bestempeld als enige wildernis gebied in Portugal omdat de natuur met ‘rust’ wordt gelaten. Toch zijn er in de omgeving aan aantal archeologische vindplaatsen en bewoonde dorpjes die vooral van landbouw en veeteelt leven. Een reis terug in de tijd.

Mijn favoriete plekken hier zijn de dorpen Soajo en Lindoso. Een mooie route met de auto is van Soajo naar Mezio naar Arcos de Valdevez. Voor wandelaar is het bezoekerscentrum bij Mezio een aanrader als startpunt en informatie.

Reistips voor Noord-Portugal

Wijngaarden en verrassingen

De vallei van de Douro-rivier is ook door de Unesco bestempeld als Werelderfgoed. En niet zonder reden. Dankzij ruim 300 jaar hard werken zijn de rotsachtige oevers en heuvels veranderd in terrassen met wijngaarden. Een indrukwekkend landschap waar je tussen de wijngaarden landhuizen her en der ziet. Net als kloosters en dorpjes met eeuwenoude kerken in romaanse, barokke en gotische stijl. De beste manier om deze romantische streek te verkennen is met de auto langs de N22 verder het binnenland in.

Hier vind je een het archeologisch park van de Côa-vallei: het Parque Arqueológico do Vale do Côa, ook Unesco Werelderfgoed. Het is een van de belangrijkste vindplaatsen in de wereld van paleolitische graveerkunst in de openlucht. Een hele mond vol maar dat mag ook wel voor rotsgravures uit 30.000-10.000 jaar v.Chr. Er zijn die verschillende vindplaatsen waarvan die van Penascosa het makkelijkst te bereiken is. Dit kan alleen met een tocht per jeep, een bezoek die je van te voren moet reserveren. Tip: bezoek het park eind van de middag wanneer het licht op z’n mooist is.

reistips voor Noord-Portugal, rondreis Noord-Portugal, Douro vallei, hoogtepunten

Praktische reistips voor Noord-Portugal

Tijdens een rondreis door het noorden van Portugal kun je overnachten op droomplekken die ik persoonlijk heb uitgezocht. Dit zijn kleinschalige locaties, van Portugese eigenaren, waar je gastvrij wordt ontvangen. De volgende droomplekken vind je in Noord-Portugal. Deze kun je goed met elkaar combineren in een rondreis:

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment